Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2008, 56(1), 157-164 | DOI: 10.11118/actaun200856010157
VLIV SILÁŽNÍCH ADITIV NA DYNAMIKU, KVALITU A AEROBNÍ STABILITU FERMENTAČNÍHO PROCESU KUKUŘIČNÝCH SILÁŽÍ
- 1 Ústav výživy zvířat a pícninářství, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
- 2 Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
V pokusu se silážní kukuřicí hybridu KURATUS (KWS semena, s.r.o.) Bt-kukuřice (GMO) byl sledován konzervační efekt biologických aditiv na kvalitu fermentačního procesu modelových siláží a aerobní stabilitu v porovnání s neošetřenou kontrolní siláží. Dále byla sledována dynamika fermentačního procesu ve 4., 32. a 64. dnu fermentace. Aditiva byla homogenně aplikována v dávce dle výrobce. Při konzervaci aditivem "A" došlo ke statisticky významnému (P < 0,01) zvýšení tvorby kyseliny mléčné (z 55,31 g . kg-1sušiny u kontroly na 59,60 g . kg-1sušiny) a kyseliny propionové (11,78 g . kg-1sušiny). Použitá aditiva v podmínkách tohoto pokusu dostatečně inhibovala nežádoucí mikroflóru, neboť došlo k výraznému potlačení kvasinek a plísní. V inokulovaných silážích došlo k pozitivnímu ovlivnění fermentace, které se projevilo statisticky významným (P < 0,01) zvýšením obsahu kyseliny mléčné a současně výraznou acidifikací. Obsah amoniaku v modelových silážích nebyl konzervačním zásahem nikterak významně ovlivněn.
kukuřičná siláž, kvalita fermentace, aditivum, kyselina mléčná
The effect silage aditives supplementation on dynamic fermentation process, quality and aerobic stability of corn silage
In the experiment, the effect of additives supplementation on the fermentation quality of corn silage was examined, compared with the untreated control (
K). The aditive
"A" contained bacterial component of (Propionibactrium acidipropionici - MA126/4U 3*1010 and Lactobacillus plantarum - MA18/5U). The effective substances of bacterial inoculants
"B", selected were bacterial strains of (Lactobacillus casei ssp. rhamnosus LC - 705 DSM 7061 4*1011, Propionibacterium freudenreichii spp. shermanii JS DSM 6067 2-4*1011). There were used as effective substances of bacterial inoculants
"C" lactic bacteria and enzyme (Lactobacillus plantarum CCM 3769 1.67*1010, Lactococcus lactis CCM 4754 1.67*1010, Enterococcus faecium CCM 6226 1.67*1010, Pediococcus pentosaceus CCM 3770 1,67*1010, cellulase, hemicellulase, sodium benzoate). They were applied in the dose of prescript by producer. At conservations with all aditivum were statistically significant (P < 0.01) increase of lactic acid formation from 55.31±9.72 g/kg DM of control silage to 59.60±10.84 g/kg DM aditivum "A", 59.36±10.04 g/kg DM aditivum "B" rather to 60.74±9.90 g/kg DM aditivum "C". Aditives "A" and "B" were statistically significant (P < 0.01) increase propoinic acid and total fermentation acid content in silages occured. The fermentation characteristics in the microbial aditivum silages by us were more favourable. The date of fermentation was statistically significant (P < 0.01) increase the contents of acetic acid from 45.49±2.83 g/kg DM of 4st day to 63.07±4.25 g/kg DM of 32ndday rather to 67.70±2.94 g/kg DM of 64st day. There were statistically significant (P < 0.01) increase contents of acetic acid and total acid content. The date of fermentation was statistically significant (P < 0.01) degressive of pH.
Keywords: corn silage, fermentation, inoculant, silage quality, aerobic stability
Received: June 1, 2007; Published: November 17, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- BARANČIC, F. in KOPŘIVA et al., 1992: Konzervace, skladování a úpravy krmiv. Skripta VŠZ Brno, 105 s.
- BAITNER, F., SCHMIDT, J., SZIGETI, J., 1985: Die Silierung von Silomais mit harnstoffhaltigen Zusatzmitteln. Das witrtschaftseigene Futter, Band 31: 3, s. 234-242
- BOLSEN, K. K. et al., 1996: Effect of a propionic acid bacterial inoculant of fermentation and aerobic stability of whole plant corn silage. J. Anim. Sci. 74, 1: 274.
Go to original source...
- DOLEŽAL, P., DVOŘÁČEK, J., 2000: Aerobní stabilita siláží z krmivářského pohledu. Krmivářství č. 1, s. 26-28.
- DOLEŽAL, P., 2006: Konzervace, skladování a úpravy objemných krmiv. Skripta MZLU Brno, 247 s. ISBN 80-7157-993-9
- GÖRNER, F., VALÍK, Ľ., 2004: Aplikovaná mikrobiológia požívatín. MALÉ CENTRUM, Bratislava, ISBN: 80-967064-9-7, 528 s.
- HARTMAN, M., 1974: Stanovení neutrálních těkavých látek v silážích a senážích plynovou chromatografií. Živočišná výroba, č. 4, s. 209-216.
- HITZGER, J., SKŘIVÁNEK, M., et al., 2003: Kvalitní konzervovaná krmiva: Základ efektivní produkce mléka a masa. Brno, PV agenci, s. 80-81.
- HONIG, H. et al., 1999: Aerobic stability- effects and possibilities for its prevention. In: The XIIth International Silage Conference, Uppsala, s. 288-289.
- ILLEK, J., 2006: Heath risks posed by feeding low quality silage, 12th International symposium forage conservation, 3-5 April, Brno, s. 129-130, ISBN 80-7305-555-4
- JAKOBE, P. et al., 1987: Konzervace krmiv. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 264 s.
- JURÁČEK, M., 2002: Kvalita biologicky ošetrených kombinovaných kukurično-čirokových siláží. Dni výživy zvierat, Nitra, 19-20. september, s. 126-129.
- KALAČ, P., PIVNIČKOVÁ, L., 1987: Posouzení výskytu nižších alkoholů v silážích a senážích. Živočišná výroba, 32, (LX), 7, s. 641-645
- KIRIKOV, A., 1999: Intake and digestibility of fresh and ensiled maize harvested at different contents of dry matter. Fourrages, No. 158, 187-193.
- KRISTENSEN, V. F., OHLSSON, C., 1995: Urea as additive for whole-crop wheat silage. Beretning fra Faellesudvalget for Statens Planteavls og Husdyrbrugsforsog, s. 17
- MATHIES, E., 2002: Das Siliermanagement bestimmt den Erfolg. Erfolg im Stall č. 2, s. 2-3.
- Ó-KIELY, P., 1998: A note on the conservatin characteristics of physiologically immature forage maize ensiled with different additives. Irish Journal of Agricultural and Food Research, 37: 2, 237-242
- PAHLOW, G., 1991: Role of microflora in forage conservation. In: Forage conservation, Inst. Grassl. Forage Res.-Braunschweig, 15 s.
- PAHLOW, G.; HONIG, H., 1994: The role of microbial additives in the aerobic stability of silage. In: Proc. 15th Gen. Meet. of Europ. Grassl. Fed. Wageningen, s. 149-152.
- PFLAUM, J. et al., 1999: The use of a chemical and biological additive to improve stability. In: The 9th International Symposium Forage conservation. Nitra, s. 118-119.
Go to original source...
- SEDLÁČEK, I., 2007: Taxonomie prokaryot. Masarykova univerzita, Brno, 270 s. ISBN 80-210-4207-9
- SNEDECOR, G. W., COCHRAN, W. G., 1967: Statistical Methods, 6th ed., Iowa. Iowa State University Press, 579 pp.
- SCHMIDT, W.; WETTERAU, H. et al., 1972: Výroba siláže. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 516 s.
- WILKINSON, J. M., 2005: Silage, First published in Great Britain by Chalcombe Publications, United Kingdom, 254 pp. ISBN 0 948617 50 0
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.