Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2006, 54(3), 159-166 | DOI: 10.11118/actaun200654030159
Metodické přístupy k analýze udržitelného regionálního rozvoje se zaměřením na agroturistiku
- 1 Ústav podnikové ekonomiky, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
- 2 Ústav humanitních věd, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika
Při hledání nejvhodnějšího metodického nástroje analyzujícího rozvoj venkova se zaměřením na agroturistiku jsme na pilotním projektu ověřily, že hodnocení tohoto segmentu cestovního ruchu je zapotřebí rozšířit o další faktory.
Především je nutné do výzkumu zahrnout všechny cílové skupiny, které jakýmkoli způsobem ovlivňují rozvoj agroturistiky, jako např. farmáři, další podnikatelé na venkově, obyvatelé venkova, návštěvníci (zahraniční x domácí), národní - krajské - místní samosprávné orgány, kontrolní orgány (hygiena, stavební úřad, památkový úřad) a v neposlední řadě EU.
V uvedeném pilotním průzkumu byl cílovým respondentem pouze farmář - podnikatel v agroturistice a ostatní cílové skupiny nebyly do tohoto šetření zahrnuty. Domníváme se však, že v dalším výzkumu této oblasti bude nutné do dotazníkového či osobního šetření zahrnout zástupce zmíněných cílových skupin, bez kterých není možno zhodnotit úlohu agroturistiky ve venkovském prostoru komplexně.
Vzhledem k tomu, že agroturistika má v některých evropských zemích velmi bohatou historii (zejména Francie, Itálie, Rakousko) a je daleko lépe organizována i statisticky sledována, tyto údaje hodláme využít při meziregionálním srovnání. Očekáváme, že zkušenosti těchto zemí i v oblasti metodologické nám mohou poskytnout cenné informace pro naše budoucí výzkumné aktivity.
regionální rozvoj, venkovská turistika, agroturistika, udržitelný rozvoj
The metodical approaches to analysis of sustainable regional development with a focus on agritourism
Economies in rural regions are characterised by a wide range of economic activities and that in 1990 even in the most rural regions of economically developed countries the agricultural sector accounted for less than 20% of regional labour force (OECD). Non-agricultural activities become dominant in rural regions. Among others, rural tourism and agri-tourism belong to the most frequent types of these activities in rural areas.
However prerequisites and conditions for sustainable regional development and rural and agri-tourism differ between countries economy with long tradition of market economy and countries with transition economies. There are many factors behind this difference, when intensive character of agricultural production even in less favourite areas, which was typical for these areas in transition economies still a few years ago, is one of decisive.
The article addresses the problem of evaluation of sustainable regional development and evaluation of rural and agritourism in the context of various world regions. The three dimensions of sustainable development, the environmental, the economic and the social dimension are equally important and should not be ranked or separated.
Indicator systems and evaluation methods have the potential to play a significant role in the decision making process at a regional level. They can form the basic information that is necessary to allow strategic planning as well as informed participatory processes for the decision among different pathways into the future.
Keywords: regional development, rural tourism, agri-tourism, sustainable development
Grants and funding:
Tento článek byl zpracován v rámci výzkumného záměru č. MSM 6215648904 "Formování struktury zemědělství a potravinářského průmyslu a trendy chování podnikatelských subjektů v procesu integrace ČR do EU", tematický směr 05 "Sociálně ekonomické souvislosti trvale udržitelného multifunkčního zemědělství a opatření agrární a regionální politiky.
Received: December 15, 2005; Published: December 10, 2014 Show citation
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
References
- GYULAI, I.: Integrated evaluation of regional development plans and strategies with regard to sustainability. Miscolc: Tipo-Top Kfp., 2002
- LANE, B.: What is rural tourism. Journal of Sustainable Tourism, 1994, 2, 7-21. DOI: 10.1080/09669589409510680
Go to original source...
- MEIER-GRESSHOFF, M.: Qualitätstandards im Landtourismus - eine europäische Herausforderung. In: Haart, N., Steinecke, A. and Treinen, M. (eds) Qualitätsmanagement im Landtourismus in Europa. Erfahrungen, Beispiele, Herausforderungen. Europäisches Tourismus Institut GmbH an der Universität Trier, Trier, Germany, pp. 36-46., 2005
- PAVLÍČKOVÁ, H, KYSILKOVÁ, B.: Rural and agritourism perspectives in sustainable rural development in EU-prospects for the Czech republic, sborník z konference BICABR "Bangkok International Conference on Applied Business Research", Bangkok, Thailand, December 2004
- STRELE, M.: How to measure the quality of sustainable development processes on local and regional level: The 'SQM' approach. In ERSA congress. University of Jyvaskyla, Finland, 2003.
- EUROBAROMETER: Facts and Figures on the Europeans' Holiday. EuroBarometer for DG XXIII, European Commission, Brussels, 2005
- OECD: Tourism Strategies and Rural Development. OECD, Paris, 2004
- OECD statistics brief. Measuring sustainable development, 2005
- WORLD TOURISM ORGANISATION. Indicators for sustainable tourism. ISBN: 92-844-0726-5, 2004
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.