Acta Univ. Agric. Silvic. Mendelianae Brun. 2004, 52(3), 7-16 | DOI: 10.11118/actaun200452030007

Změny podnikatelského prostředí zemědělských podniků formované vývojem v agrobyznysu

Věra Bečvářová
Ústav podnikové ekonomiky, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno, Česká republika

Příspěvek charakterizuje změny podnikatelského prostředí zemědělských podniků a zaměřuje se na rozhodující faktory, které budou vývoj tohoto prostředí determinovat v nadcházejícím období. Zabývá se aktuální problematikou postavení zemědělství v širším pojetí agrárního sektoru v podmínkách současného a očekávaného ekonomického rozvoje v rámci integračních a globalizačních procesů, charakterizuje procesy ovlivňující postavení trvale udržitelného agrárního sektoru a podmínky jeho efektivního fungování. Upozorňuje na nezbytné změny v nárocích na kvalifikaci a informovanost pracovníků na podnikové úrovni všech článků v rámci celého agrobyznysu.

agrobyznys, zemědělství, společná zemědělská politika, ekonomické nástroje, efektivnost, nová ekonomika, produkční faktory

Changes of the agricultural enterprises economic environment originated by the agribusiness development

Based upon analyses of the Common Agricultural Policy development and its economic tools reforming the process of changing is characterised there. It deals with the multifunctionality of agriculture as well as the influence of the CAP on environment of the production tasks of agriculture and food processing industry accomplishment. Paper generalises results of new trends of the agribusiness economic environment development and the opportunity of an effective utilization of production factors in agriculture. It deals with the sources and economic implications of partial enhancement of interest and redirection of support within framework and type of tools of agrarian policy. New quality of structure of relevant information needs and economic support for agricultural enterprises decision making process are pointed out.

Keywords: agribusiness, agriculture, Common Agricultural Policy, economic tools, efficiency, new economy, production factors
Grants and funding:

Příspěvek byl zpracován v rámci řešení výzkumného grantu NAZV QF 3275 "Mimoprodukční přínos trvale udržitelného multifunkčního zemědělství v podmínkách ČR", řešeného PEF MZLU v Brně.

Received: December 15, 2003; Published: June 17, 2015  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bečvářová, V. (2004). Changes of the agricultural enterprises economic environment originated by the agribusiness development. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis52(3), 7-16. doi: 10.11118/actaun200452030007
Download citation

References

  1. AHN, S.: "Competition, innovation and productivity growth": A Review of Theory and Evidence, OECD ED Working Papers No 317. 2002. Go to original source...
  2. BEČVÁŘOVÁ, V.: "Vertical integration impact on competitiveness of agriculture" Faktory podnikovej úspešnosti, Nitra, Liptovský Ján, FEM SPU, 2001.
  3. BEČVÁŘOVÁ, V.: Agrobusiness, Interní material ÚPE MZLU v Brně, 27 stran, 2003.
  4. DAVIS, J. H., GOLDBERG, R. A.: A Concept of Agribussiness, Boston, Mass: Research Division, Harvard Business School, 1957.
  5. DUNNE, A. J., COLLINS, R. J.: The Marketing and Food and Fibre products evolution or revolution? In Farming 2000, RIRDC, Canberra, 2001.
  6. GOLDBERG, R. A.: Why the International Agribusiness Management? In Global Agribusiness for the future, Boston, IAMA, 1998.
  7. GRIEVINK, J. W.: "The Changing Face of the Global Food Industry" In Changing Dimensions of the Food Economy, The Hague, 2003.
  8. KINSEY, J.: "Emerging Trends in the New Economy: Consumers, Firms and Science" Paper from the Conference on Changing Dimensions of the Food Economy, The Hague, 2003, 9 pp.
  9. LUBBERS, R., KOOREVAAR, J.: Primary Globalisation, Secondary Globalisation, and the Sustainable Development paradigm - Opposing Forces in the 21st Century In: Century Social Dynamics: Towars the Creative Society, OECD Forum for the Future, Berlin, 1999, 20 pp.
  10. OECD: Market Effects of Support Measures. Paris: OECD, Agriculture and Food, 119 p., 51/2001, 14 1 P.
  11. SAXOWSKY, D. M., DUNCAN, M. R.: Understanding Agriculture's Transition into the 21st Century, NDSU, 1998, Fargo ND 58105-5636 31 pp.
  12. SONKA, S. T., HUDSON, M. A.: "Why Agribusiness Anyway?" Agribusiness, An International Journal 5.4., 1999, pp.305-314 Go to original source...
  13. TVRDOŇ, J.: "Nová ekonomika a podniková úspěšnost" In: Faktory podnikovej úspešnosti, Nitra, Liptovský Ján, FEM SPU, 2002.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License (CC BY NC ND 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.